Scoil: Port an Iascaigh (uimhir rolla 7903)

Tip, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Ní Shíthigh

nar fhág sé an pota óir.
    Go moch maidin lár na bhárach d’eirigh Seán agus chuaidh sé fé dhéin an phota óir. Fuair sé an pota agus é lán d’ór. Tháinig iongnadh mór air mar an lá roimhe sin ní raibh ann acht a leath. Bhí an leath eile ag an sidheog. Thug Seán abhaile an pota agus chuir sé i dtaisce é.
    An oidhche sin bhí brionglóid aige. Shíl sé go bhfaca sé an fear beag agus cleith aige agus o ndubhair sé leis gur ghoid sé an pota óir agus go mbainfeadh sé an ceann do muna dtabharfadh sé ar ais é. Dhúisigh Seán annsan agus d'éirigh sé. D'imthig sé go dtí an áit nar chuir sé an pota i dtaisce acht ní raibh an pota ann. Bhí brón as Seán anois. Cuardaigh sé síos suas do'n bpota acht ní raibh a thásg ná a tuairisg i n-áit ar bith. Ní raibh sé in a lá go fóill agus chuaidh Seán a chodladh arís. Bhrionglóid sé an turus do go raibh an fear beag i bpoll. Dhúisigh sé agus léim amach as an leabaidh do phreib agus cuaidh sé go dtí an bpoll acht níorb ó an ea beaf a bhí sa pholl acht an pota óir. Bhí athas mór ar Sheán nuair a chonnaic sé an pota acht mar sin féin bhí faitchíosar é a thógaint.
    D'fhan Seán ag an bpoll ar feadh trí huaire agus annsan tháinit an
    Pádruig Ó Corcoráin