Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

Ar an leathanach seo

1. Fadó sin, na daoine a bhí in a gcomhnaide annseo is tighte deanta de scraiteaca a biodh acu. D'fágaidis 'poll deataigh' ar mullach a' tíghe in ionad simléir agus d'fagadh siad doras beag ar an mbinn. Ní bhíodh aon fhuinneóg acú acht poll bheag ins an taobh-bhalla. Nuair a thiocfadh an oidhche annsin líonfadh siad na puill seo d'fhéir no de chothain cun na gaoithe is na fearrthaine a choingheail amach.
    Ins an mbinn bhíodh áit na tineadh agus ar chúl na tineabh bhíodh clocha ar fhaitchíos go leagfadh an binn an teine.
    Théigheadh na fir amach agus bhíodh iarann fadó leó timcheall is deich dtroigh ar fhaid ag iarraidh adhmaid chun ceann a chur ar an dteach. Ní raibh aon adhmaid sa gcuid seo den dtír an uair sin. Théigheadh siad tríd an mbogach ag sáitheadh síos na h-iarrainn seo ins an mbogach nó go mbuailfidh siad an t-iarann i gcoinne rud cruaidh. Bhí fhios acu annsin go raibh an t-adhmaid ann. Geobhaidís annsin na spáid agus bhidís ag captadh an bhogaigh nó go geobhaidís an t-adhmaid. ? a tugtar ar an adhmaid sin.
        1. foirgnimh
    Máire Ní Ghamhnáin