Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

Ar an leathanach seo

1. Bíonn cainnt mhór ar Oidhce Shamhna i n-Éirinn ar feadh seachtaine nó coighcíos roimh teacht dó. Gach beirt a chasann ar a chéile. Is ag cur síos ar an gcaoi a gcaithfidh siad an oidhche mhór a bhío.
    Tuiteann Oidhche Samhna ar an 31ú do Dheireadh Fómhair agus deirtear nach ceart bheith amuigh ró-mhall ar an oidhche sin mar bíonn na 'daoine máithe' ag dul thart. Deirtear, comh maith, go 'dtógann' siad páistí óga agus ba leó agus go gcothuigheann siad paistí ar an mbainne.
    Bionn spóirt mhór ag na daoine óga chómh máith. Téigheann na cailiní go dtí teach speisialta amháin agus deineann siad cáca. Cuirtear fáinne, píosa cipín, agus goibín isteach ann. Bíonn siad ar bís annsin nó go mbíonn sé bacáilte. Bíonn faitchíos ar gach aoinne go bhfuigheadh sí féin an fáinne mar deirtear gurab í is túisge a phósas. An duine a gheobhfas an cipín, beidh sí pósta le simnéir agus an duine a gheobhfas an goibín posfar í le muinnteóir ach níl annsin ach sgéal.
    Gheibheann na páistí óga tubán agus líonann siad le h-uisge é. Cuirtear úbhall isteach