Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    suas le blian anuas agus mar gheall ar sin tógadh ceann úr i Muing-na-Tallamhna. Cuma cearnógach atá ar gach ceann acu. Tá fothrach teampoill i gCill t-Séine agus tá sean-sgéal ag baint leis. Tá sé ráidhte gur tógadh an teampoll sin i n-aon oidche amháin. Níl fhíos ag aoinne ar thalamh an domhain cé rinne an tógáil agus is docha nach mbeidh, ach ar chaoi ar bith níl aon duine beo a thóg é. Cuirtear daoine ann acht sílim nár leag aon duine lamh air ariamh.
    Níl mórán de fágtha anois ar aon nós. Tá lios i Roilig Dhubh-Thuama. Níl ach páistí beaga curtha ins an lios acht amháin máirnéalach a fritheadh ar an gcladach. Ta Roilig Muing-na-Thallamhna agus Roilig Gaoth-Sáile togtha ar chnoc. Tá na cinn eile tógtha ar an leibhealta.
    Níl crainn na tuir in aon cheann acu. Tá sean-chrosanna agus tuaimí i ngach ceann acu go mór-mhór i gceann Cill- t-Séine. Siad na daoine is mó a cuirtear na tuaimbí ar na h-uaighe acht cuirtear na bochtáin sean-crosanna ar a n-uaighe féin. Tá roilig amháin diomhaoin sa gceanntar sé sin; Roilig Cill-t-Séine. Níor cuireadh aoinne ann lé blian anuas. Cuirtear na páistí nach bhfuil báistíghthe i gcillín i gCnoc-a-Logha. Tá fothrach leachta ins an gcillín sin. Deirtear a com maith
    Nóra Ní Loinseacháin
    Áine Ní Loinseacháin