Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Siad na h-éanlaithe feirme atá againn sa mbaile ná cearca. Cró na gcearc a tugtar ar an áit a bhíonns na cearca san oidhche. Nuair a bhíonn na daoine ag tabhairt bídh do na cearca glaoidheann siad: - tioc, tioc, tioc.
  2. Siad na h-ainmhídhthe feirme atá againn sa mbaile na ba, gamhna agus muca. Ta sgioból againn le h-aghaidh na mbó chun iad a chur isteach ann ins an oidhche agus ceann eile le h-aghaidh na ngamhna agus cró le h-aghaidh na muc. Seo é an caoí lé bó a ceangailt: - bíonn an bucán sáithte isteach ins an mballa agus bíonn an eigin thart ar an mbucán agus bíonn an buaitreach ar a muinéal agus cuirtear an sniomh isteach ins an mogall agus bíonn an bhó ceangailte.
    Nóra Ní Guidhir
    Síle Bean Uí Conmhacháin