Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na hatai seo gléasta go h-áluinn lé ribínibh agus páipéirí daithte de chuile shórt. Bhíodh criosanna síoda acu thart fá na ?. Bhíodh captaoin ortha lé smacht a choingbheál ar na buachaillibh.
    D'athruigheadh siad a gcainnt. Gheibheadh siad neart lé n-ól agus bhíodh cead damsa acu. Bhéadh an chéad damhsa ag an gcaptaoin agus an bhean nua-phósta. Cuireann duine eicint sgilling isteach i bróg an chailín atá lé pósadh ar eagla go leagfaidhe droch-shúil uirthe.
    Is ar caiple a thigeadh siad go dtí an séipéal, timcheall dhá ceann déag agus cúlóg ar gach ceann. Bhíodh na cailíní deanta suas go h-aluinn agus bhíodh na peticótaí geala na mbas ag eitilt san aer de réir mar bhíodh na capaill ag imtheacht in a gcos máirde.
      1. filíocht
    Máire Ní Gamhnáin