Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

Abairtí i dtaobh na hAimsire

Ar an leathanach seo

Nuair a bhíonn an ghrian leat-bháithte bíonn fearthainn agus stoirm air. Nuair a bhíonn fáinne mór ná gárrdha mór timcheall an ghealaighe. Bíonn fearthainn agus stoirm air comh maith agus ma bhíonn beárna ar bith sa bhfainne sin é an bonn a thugas an fearthainn as.
Bíonn na réalta ag damhsa agus iad an-glán huair a bhíonn sioc air. Nuair a bhíonn sgamaill in an spéir agus suibhal mór leo thar an ghealaigh bíonn an stoirm in ghar dhuinn an uair sin.
Nuair a bhíonn an talamh a bhíos i bhfad uait ag breatnú comgarach duit bíonn fearthainn air. Bíonn an fhairrige eirighthe agus bruthanna móra ann agus an gainimh oibrighthe aníos ó thoín na tragha agus bíonn an cubhar ar an traígh isteach roimh an lán-mhara, nuair a bhíonn stoirm air. An gaoth andeas is mó a thugann stoirm leí.
Nuair a bhíonn uair maith air bíonn na geadhbhna fiadhaíne ag tarraingt ar an bhfarraige. Ach nuair a bhíonn droch-uair air tagann na faoileáin aníos

Maighréad Ní Chinnéidigh
Máire Bhean Uí Chinnéidigh