Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

agus scoiltear ar an gcuid a chuireann siad.
    I bhfad sul má bhíonn sé in am iad a chuir, cuireann denadaoine na scoiltean i mbosca i dtreo iis go mbeadh bachlóga fada orthu agus nach mbeadh siad i bhfad curtha go bhfásadh siad.
    Nuair a thagann na gais beaga aníod, baineann an luibhthearnach astu agus cuireann sé abhleaic orthu agus ansin lánann sé iad. Ansin déanann sé iad a spréadh i gcoinne an "Dubh". I mí deireadh Fómhair, baineann sé iad agus cuirimid isteach i bpoll iad. Sé an caoi a ndéanaimid an poll ná na fataí a chur i gcrap mór agus ansin scraitheachaí a chur taobh amuigh dóibh agus ansin créafóg a chur taobh amuigh de sin arís. Ní mór aire maith a thabhaiirt orthu an fhada is atá siad sa bpoll mar caithimid iad a thionntú cúpla uair.
    Ní úsáidtear fataí i mo cheantar-sa anois chun stairch a dhéanamh ach úsáidtí fadó iad. Sé an chaoi a dhéanfadh siad é ná na fataí a ghlanadh agus an craiceann a bhaint dóibh agus iad a scríóbadh agus uisce bruite a chur orthu agus ansin séalann siad é.
    Tá a lán pisreoga, ag gabháil
    Maighréad Ní Chinnéidigh