Scoil: Gleann Cuileann (uimhir rolla 13331)

Gleann Chuilinn Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Loinn

Ar an leathanach seo

1. An ghaoth Síaoth aniar an ghaoth a bheireann an báisteach léithi; AN Ghaoth anoir no adtuaidh bhíonn aimsear cruaidh tirm leis; Is comartha teas agus feartain an ghaoth andeas.
    AN Spéar Is comhartha báistighe é, an ghealach no an ghrian a bheith leath-bháidhte. Comhartha báistighe é freisin gaethe ón ngréin ag teacht go dtí an talamh Is comhartha droch-aimsire é dath breac a bheith ar an spéir; Is droch comhartha é freisin bogha ceatha a fheiceál ar maidin;
    Ainmhidthe Má luigheann an cat i n-aice na teine tiocaigh athrú ar an aomsir Má scríobann an cata cosa an bhuind á cosa na cathaoireach is comhartha stoirme é Má bhíonn featghail leis an ngaoith is comhartha droch-aimsire é freisin. Nuair atá teintreach agus toinneach le teach cruinnigeann na beithidhigh le chéile agus téigheann siad ag solathar fosgaidh.
    Éanlaithe Má bhíonn na h-éanlaithe ag eitile go h-íseal is comhartha báistighe é Má thagann na faoileái [?]
    Heanraoí Ó Cearáin