Scoil: Gleann Cuileann (uimhir rolla 13331)

Gleann Chuilinn Íochtarach, Co. Mhaigh Eo

Dreóilin, dreoilín, rí na n-éan,
    Is mór é a muintear is beag é féin
    Eirghe suas a bhean a tighe
    Is tabhair a bheag nó a mhór do'n dreoilín,
    Téigheann na daoine fásta thart freisin agus iad gléasta cosamhail le Santa Claus. Bíonn siad ag seinm ag damhsa agus ag bailiughadh airgid.

Seachtmhain o lá Nodhlag bíonn lá Nodhlag beag. An oidhche deiridh de'n sean-bhliadhain coinghbhuightear é cosamhail le Oidhche Nodhlag. An céad lá de'n bhliadhain nua sin lá Nodhlag beag. Bíonn féasta mór i ngach teach an lá sin. Mas í bean an chéád duine a thagas isteach ar maidin deirtear nach mbéidh an t-adh ar an teach sin. Bíonn damhsa ag an aos óg an oidhche sin. Oidhche an cúigeadh lá bíonn dhá coinneall déág lasta ar an bhfuinneóig agus iad a rádh an paidirín. Lá'r na bhárach sin é an céád lá de'n Inid.
    Pádhraig Ó Cearáin