Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thigeann comhursa isteach caithfidh sé cúpla buille a bhualadh ar fhaitchios go bhfuadóchadh sé an t-im leis. Am ar bith a thigeann duine isteach fá dhéin aithine caithfidh sé fód a chur ar an teine ionnus nach ngoidfidh sé an t-im leis. Má thógtar aithine amach le teine a lasadh ar an taobh amuigh, tógtar dhá aithine isteach nuair a bhíonns an teine lasta amuigh. Tá teaglach annseo agus má tigeann duine isteach le toitín a lasadh ní leigeann siad amach é go mbíonn sé caithte aige, má tá siad ag déanamh maistreadh.
    Oibrighthear an loinithe sios agus anios agus má tá an chuinneóg mór agus go leor bainne innti is obair throm í. Tóigeann tuairim leath-uair maistreadh a dhéanamh-sa ngeimhreadh nios fuide a's san samhradh nios giorra.
    Bíonn a fhios ag an mbuailteóir go bhfuil an maistreadh déanta nuair atá na gráineacha ime le tabhairt fá deara ar an gclar agus ar an lointhi
    Cuirtear uisge fuar isteach sa gcuinneóg leis an bhláthach d'fuaradh agus an t-im a glanadh de na taobhannaibh. Tógtar an t-im amach leis an láimh a's cuirtear isteach i mbáisín fior-uisge é. Nightear aríst agus aríst é go mbíonn an bhláthach uilig bainte as, sailtear é agus
    Micheál Mac Thámhais
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)