Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

Ní híad na fir mhóra a bhaineanns an fóghmhar.
    Bhí Bean i nDubh-loch am amháin. Ba cúirsgín í. Bhí meitheal aici lá. Basgéad fatai a bhí aca mar dhinnéar agus im mar anlann. D'fág sí an mhias ime ar na fatai teó, leáigh sé agus ní raibhar ionann an t-im a chur ar na fatai leis an sgian. Stath an bhean ribe as a ceann, thum sí ins an im é agus leathnuigh sí an t-im ar na fatai leis an ribe. "Bhal, go deimhin is maith an plean é sin", arsa ceann de na fir léi.
    "Thainic mé an rud d'á dhéanamh", ar sise mar Shí sí go raibh sé dáiríribh.
    Ariamh ó shoin má mholtar duine atá ag déanamh rud eicínt agus má shíleann an duine atá mólta gur magadh é, déarfaidh sé: "Ó! thainig mé an rud d'á dhéanamh".
    "Is fearr é ná cloch", a deirtear nuair gheibhtear rud suarach.
    Ag imtheacht le mheabhar? ní bhíonn sé ádhamhail Amadáin Acla, Blacks Bhaile Chruaich, Stróinséirí iorruis 'na luighe ins an Lúith.
    Is iomda craiceann a chuireanns an óige dí.
    Más cam díreach an bhóthar 'sé an bóthar mór an aithgiorra