Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

1. Ar cré mhaith: an fothanán, an neantóg, an buachallán buidhe, siubháin an Chinn Duibh
    Ar Mhúirín: An clúthán, an luibhearnach, luachair, feadh murluachair, fraoch
    Ar shliabh: Fraoch, seisg, duilleóga báidhte, báchrán, roilleágach,
    [ ?] Leigheas: deir Micheál O Connamhacháin an fear atá luaidhthe go minic cheana, nuair a bhí a athair féin go han-dona le casachtach in diaidh fiabhrais gur bhailigh a mháthair an crádán (an cineál gan siol) bun-nóinín, gaisearbhán (Cuileann trágha), slán-lus comán meile, gur bhruith sí le chéile iad, go dtug[ach] sí an súgh le n-ól dó agus sul a raibh sé ólta aige go raibh sé slán aríst.
    [?] arla Dúbháin: Luibh an (D)ocht-Fhuail (constriction on urinary passage) - é a bhruith agus an súgha ól.
    [?]arla Béil : Slán-lus a changailt.
    Gearragh agus créachta: cuirtear cumfrey leó. Cuirtear Slán-lus boglus, duilleóg Phádhraic le bunbhualadh nó créacht