Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

dhá cheann deug i gceann ramhar agus 8 i mbun a' Phollaigh.
    Na tighthe
    Ní'l ins an ceanntar seo anois acht corr theach a bhfuil ceann tuighe air. Fiche bliadhan ó soin ní raibh teach ceann-slinne ins an áit, Tháinig Bord na gCeanntar gCumhang agus thógadar tighthe ceann-slinne i nDubh-Thuama agus Cnoc na Móna. Le dhá bhliadhaín chuaidh an riaghaltas ar aghaidh go han-aibéil leis na tighthe úra agus is mór an t-iongnadh é teach ceann tuighe fheiceál fá láthair.
    Tuairm 60 bliadhan ó shoin ní raibh i dTulachánBán acht deich dteaghlach. Is seo íad ainmneacha na ndaoine: O Muinchille, O'Hinneírghe, O Gamhnáin, Mac Cárthaigh, O Conamhacháin, Breathnach, O Donnchadha, O Gacháin, Mac Cailpín, Mac Eachmharcaigh agus Mac Suibhne.
    Bhí talamh portaigh le cois an bhothair. Gearradh an mhóin agus shocruigh clann na ndaoine ar an talamh a bhí fágtha. Talamh chuir[?] atá san talamh uilig atá cois an bhóthair fá láthair. Tuairim 50 bliadhan ó shoin a rinneadh an bóthar atá ag dul tríd an bhaile, roimhe sin ní raibh aca acht sean-bhealach nach bhféadthá cairt nó carr a thabhairt air. Tá míle punt leagtha amach anois le deis a chur air.
    Na Daoine i dTulachán Bán.
    Thainig muinntear Chonamhacháin anios as Inbhear baile in aice le Béal a Mhuithrid. Thainig Muinntear
    Micheál Mac Thámhais
    Micheál Ó Conamhacháin