Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

Ar an leathanach seo

1. Bhí buachaill ann fadó agus ní dhearnaidh sé aon obair go raibh sé bliadhain i's fiche. Lá amháin dubhairt sé le n-a mháthair go raibh sé in am aige rud eicínt a dheanamh dhí. Chuaidh sé amach ar thóir oibre. Casadh fear leis agud diarr sé air a raibh obair le déanamh aige. Dubhairt sé go raibh. Chuaidh sé leis an fear agus sé an margadh a rinneadar an chéad duine a geobhadh tuirseach de'n duine eile to dtiiubhradh (sé) an duine eile trí bhuille dhó agus go gcuirfeadh sé abhaile é.
    An chéad lá chuaidh an fear go dtí an t-aonach. Sul ar imthigh sé dubhairt sé leis an mbuachaill go raibh ochtmódh cruach coirce san ngáirdín agus leath an mhéid sin a bheith buailte aige nuair a phillfeadh sé. Dubhairt sé go raibh súiste san sgioból agus é a thógáil. Chuaidh an buachaill go dtí an sgioból, dhearc sé ar an súiste agus shíl sé gur cipín a bhí ann. Chuaidh sé amach agus bhí crann ar an
    AT0650**: The Strong Youth
    Áine Ní Mhuinchille