Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

Ar an leathanach seo

1. Ins an droch-saoghal bhí bean ag dul thart ag iarraidh déirce. Tháínic sí isteach í dteach ar an mbáíle seó agus diarr sí déírce. Diarr bean ant ighe uirrí céard a bhí ag teastáil uití agus dubhairt sí gó dtógfhad sí rud ar bith. Thug bean an tighe siúcra d'it. Annsin rinne sí tae agus dól sí an tae dubh gan báinne gan síúcra agus dubhairt sí leis an bean "Is fáda an lá ó chonnaic mé bean a raibh neart báinne aicí dá cláinn féin gan a bheith ag tabhairt aon bhraon do éínne eil.
    Bhí bean eile ag dul thart ag iarraidh déírce d'arbh ainm Róise Mach Aindriú. Tháíic sí isteach í dteach ar an mbaile seó lá agus dubhairt sí lé bean an tíghe go bhfánfhadh sí aicí lá ag sgarádh móna dá dtugadh sí bídh lé níthe d'it. Thug an bean neart bídh lé nite dí agus d'fán sí aicí lá. D'innis sí don mnaoí go raibh beirt pháistí aicí buachaill agus cailín agus go bhfuaireadar bás lé ocras.
    1. am
    Máire Ní Gacháin