Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

Ar an leathanach seo

1. Báthadh fear on áit seo suim blianta o sin. Bhí fear as Thúllachán Bán ag teacht suas as teach i mBhún a Phollaig. Chúala se an torann ag teacht. Dféach sé in a dhiaidh. Chonnaic se an fear ag teacht agus an tuisge in a bhróga agus á rith suas on gcrocán mór. Lean (se) an fear é go cuir sé isteach sa crocán atá shuas sa ráith. Thainic an fear abhaile. Dinnis sé an sgéal dhá mháthair agus dubháirt sise " Sin é an fear a bátadh ó'n ait seó, má bhí an t-uisge na bhróga".
    Bhí fear ag teacht abhaile as gaoth-sáile oidhche amháin. Agus bhí sé rádh a pháidreacha chonnaic sé ceithre chapall bhána agus ceithre fir ag marcuigheacht ar na capall. "Cuaidh siad isteach sa ráth. D'fheach an fear agus chonnaic sé na soillsigh ar bharr an chrocáin.
    Caitlín Ní Gacháin
    Eibhlín Bean Uí Gacháin