Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

An Scoil Náisiúnta

ó:- Máire Bean Uí Chonnamhacháin, Gaoth-Sáile, Béál an Átha

Cár tógadh í:- Dubh-Thuama

Ba é Mártan Mac Cathmhaoil an chéad mhúinteóir náisiúnta a bhí annseo. Múin sé tamall i dtoiseach ins an sgioból a raibh Tadhg O Cathaín ag muineadh ann, tamall eile i dteach i nDúthaigh-Thuama, leath-mhíle siar ó'n sgioból, agus annsoin bunuigheadh an sgoil náisiúnta tuairim leith-chéad slat ó sgoil náisiúnta Dubh-Thuama, Béal an Átha, Co. Mhuigheó sa mbliadhain 1858.
Buird agus suidheacháin thar faoi na ballaí ag an gCathánach agus an Bairéadach acht bhí desceanna fada san sgoil náisiúnta. Teach ceann-tuighe a bhí ag Mac Uí Chathmhaoil. Thugadh na sgolaírí an cothan chuige le haghaidh an sgoil a chlúdú. Urlár cré a bhí san urlár agus léis feartanna bhíodh linntreacha uisge ar an urlár.
Ná hadhbhair a mhúintí: Béarla, Uimhiridheacht, Gramadach, Béarla, Cruinneólas. Do mhúin Mac Uí Cathmhaoil an teagasg i nGaedhilg i gómhnuidhe agus paidreacha. Bhí Brighid Ní Catháin mar congantóir aige (ingean de

Micheál Mac Thámhais
Máire Bean Uí Chonnamhacháin