Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

eicínt leis. "Na raibh maith agam ar a son," arsa Peadar, bhí leigiean maith reatha agam.
    D'imthigh Peadar abhaile agus phill na póilí a bhí 'gá leanamhaint gan bráighe a dhéanamh dhe. "Peadar Luathmhar" a bhí mar ainm air.
  2. Tuairm dhá scór bliadhan ó shoin bhíodh iasgairí as Baile a' Chruaich ag iomchur bradán in a gcuid bád ó'n áit íasgaireachta i mBaile a' Chruaich go dtí Polla a' Chaide, áit atá thuas san Abhainn Mhór in aice le Beannchor Iorruis. Dhiultaigh síad a dhul ann lá Saoire no Dia Domhnaigh.
    Bhí ceathair dearbhrathar de mhuinntir Eachmharcaigha thug an t-iasg go Polla' Chaide nuiar a thug na daoine eile suas. Rinneadh casaoid leis an sagart agus labhair sé leóf acht ní raibh aon mhaith ann, mar ní thiubhradh síad isteach dó agus leanadar orra ag iomchur na mbradán gach Dómhnach agus lá Saoire.
    1. am
    Micheál Mac Thámhais