Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    shroicheadar Béal an Átha go moch, timcheall sé a chlog ar maidin. Bhí an long a bhí ag dul go Sasana imthighthe. Bhuail siad an bóthar go Sligeach agus shrocheadar Sligeach an tráthnóna ceudna.
    Tá Sligeach 70 míle as seo.
    Páidín Dick.
    Fuair fear a b'aimn dó Páidín Ó Gacháin bás annseo 50 bliadhan ó shoin. "Páidín Dick" a bhí mar leas-ainm air. Bhí neart triúir ann. Thugadh sé trí chéad meadhachain i mbairille ar a dhruim mhíle de'n bhóthar. Bhíodh sé troid i gcomhnuidhe, mar bhí sé déanta uirri, mar deireadh sé féin.
    An Muinchilleach Mór
    Bhí fear in a chómhnuidhe i mbun a Phollaigh, Dubh-Thuama a fuair bás deich mbliadhna fichead ó shoin. Bhí sé dul go Sasana, bhí an long imthighthe nuair a shroich se Sligeach agus thaing sé arais abhaile agus shroich sé a bhaile féin tráthnóna lá'r na bhárach. Shiubhail sé mar sin gan stad nó chomhnuidhe 140 míle i ndá lá. Tá sé i mbéal na ndaoine sa gceanntar seo go ndearnaidh sé an t-aistear seo agus deir Micheál Ó Connamhacháin ar an mbaile seo go bhfaca sé féin é ag dul siar an cladach abaile ag pilleadh dhó.
    Brighid Nic Thámhais
    Brian Ó Gamhnáin