Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

Ar an leathanach seo

1. Fuair Antoine O Catháin as Tulachán Dubh, Gaoth-Sáile, bás 25 bliadhna ó shoin. Ba é a mháthair an bhean ba láidre a bhí san áit seo. Is minic a thug sí céad mine buidhe in a seál ar a druim ó Bhéal a'Mhuithrid. Ní raibh aon bhóthar ann an uair sin agus bhí Béal a'Mhuithrid aon míle dheug ó Tulachán Dubh. Fuair sí bás 100 bliadhain ó shoin.
    Donnchadha O hinnéirghe.
    D'fhág Donnchadha O hinnéirghe, Tulachán Bán, a theach féin ar maidin. Chuaidh sé trasna na gcnoc agus na sléibhtí go Baile Uì Fiacháin agus bhruith sé a shuipéar ins an bpota a bhí abhaile leis tráthnóna an lae céudna. Tá Baile Uí Fiacháin 23 míle ó'n áit seo agus bhí sé níos fuide treasna na sléibhtí.
    Timcheall 65 bliadhna ó shoin d'fhág Brian Òf Gamnain féin, Mártan Breathnach, Mícheál Mac Suibhne an áit seo go moch ar maidin
    Brighid Nic Thámhais
    Brian Ó Gamhnáin