Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear in-a chómhnuidhe i nDubh-Loch am amháin agus tugadh hAnnraoí Ó Máille mar ainm air. Tháinic neach aige agus d'innis sé dó go raibh ciste óir i dteampall chill-Théine. (Cill tSéadna)
    D'imthigh h-Annraoí ar siubhal oidhche agus bhuail air, ag an áit a raibh an ciste, bhí chlár os cionn an chiste, agus rinne sé torann chomh-mhór is gur shíl sé go gcluinfhí ins an domhain shoir é agus níor bhfada in a dhiaidh sin go dtáinic éan os a chionn agus leag a dhá sgiothán ar dhá bhinn an teampaill agus bháin sé anc na spéire dhe agus sgannruigh an fear.
    D'imthigh h-Annraoi abhaile. Ar a bhealach abhaile tháinic beithidheach capaill roimhe agus buaithrín air agus bhuail ar a dhá shlinneán le'n a dhá chois tosuigh. Chuaidh sé abhaile agus níor mhair sé bliadhain in a dhiaidh sin go bhfuair sé bás.
    Máire Ní Ghácháin
    Miceál Ó Connmhacháin