Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Catháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus chaith mé amach é lé mo ghablóig bhig agus bhí an stábla chómh glan lé pálás. Bhí gach duine sgannruighth[e] nuair chonnaic siad é seo. Annsin chaith sí amach [gráin] eile agus rith an chearc cuige acht fuair an coillea[ch í agus] dubhairt an chearc leis ar chuimhnigh sé ar an [lá] ar chuir a athair é ag toruigheacht an fháinne sa[n?] lochán agus chuile braon uisge a caitheamh sé ama[ch] buailte isteach id aghaidh aríst é agus nuair táini[g] mise agus chaith amach braon lé cupáin bhig ag[...] ar iompodh boise agus fuair mé an fháinne d[uit?] Annsin chaith sí amach gráin eile agus rith a[n] chearc chun é fhághail acht rug an choilleac [air?] agus bhain sé an gráin dí. Sheas an chearc su[as] agus dubhairt sí "an cuimhne leat an lá a chu[ir] mo athair tú ag tarraingt an chrainn gur bu[ail] gach géag go talamh thú agus tháinic mise am[ach] agus chuir mé snáth síoda air si gur tharraing m[é] duit agus anois tá tú ag iarraidh an gréim a [bhaint] díom "Á" nach tú an coilleachín gránna." Bhí m[ac] an rí ag eisteacht leis an méid sin agu[s] chuaidh se go dtí a athair agus d'innis sé an s[céal] ó thuas go deireadh ó'n lá a d'fág sé pálás [a]
    AT0313: The Girl as Helper
    Mártan Ó Chiaragáin