Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Catháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    lae ar na bhárach tháinig an t-oighr[e] agus dubhairt sé leis go raibh stábla annsin amuigh nar ghlanadh le h[?...] céad bliadhain agus go raibh air [a] ghlanadh agus sean-snáthadh a cha[ill] a mháthair mhóir ann fiche bliadha[in] roimhe sin a fhághail dhó agus mu[na] dhéanfadh sé sin go mbainfeadh sé a[n] ceann de.
    Bhí go maith is ní raibh go holc go bhfuair an prionnsa a phíce agus gur bhuail air ag gla[nadh] an stábla acht deart dá gcaithfe[adh] sé amach nach mbuaileadh isteach [ina] h-aghaidh aríst é go dtí go raibh an creatúr bocht beagnach préachta. In [am] dinnéir tháinig inghean an oighre amach mar bhí suim mór aici i[ns?] an bprionnsa ó chonnaic sí é i dtosach agus bhí truagh mór aici dhó[.] Bhain sí gabhlóg beag as a póca a[gus] chaith sí deart beag de'n aoileach a[mach]
    AT0313: The Girl as Helper
    Mártan Ó Chiaragáin