Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    portaigh faoi dhéín ualaigh leis. Nuair a thainic (?) sé leis an ualach sgaoil sé amach é, agus chuaidhsé ag marcuidheacht air go dtí go dtainic sé go dtí an loch. Phreab an capall agus amach leis sa loch. Shnámh an fear ar an uisce agus (?) shluig an capall é. Céird a bhí ann ach each uisce.
  2. Badh é Caochán tighearna mór talaimh a bhí ós cionn na bailte seo. Fear dubh a bhí ann, darbh ainm Caochán, agus glaoidheadh "Dubh"-Chaochan ar an áit seo mar gheall air sin. Bhí sé ina chomhnaidhe i gcaisleán thall sa Ros-Dubh (?). Ní raibh sé i ndon an talamh uilig a coinneal agus thó sé isteach tineontaí ar an talamh. D'íocadh na tineontaí cíos leis.

* De réir seanchaidhthe eile duine de na Baireadaigh (?) an Caochán seo. Chaill sé a leath shúil i dtroid agus
    Bean Mhichil Mic Domhnaill