Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

Nuair a bhí Naomh Gailleagan ina chomhnuidhe i gCill an Ghailleagan....

Nuair a bhí Naomh Gailleagan ina chomhnuidhe i gCill an Ghailleagan bhíodh sé ag dul soir go Mó (-) agus thigeadh Naomh Satharnán anoir go dtí an áít sin. Théígheadh Naomh Gailleagan soir ag an bhfear thoir ar maidin agus bhíodh an ghrian in' aghaidh ag dul soir agus ag teacht abhaile dhó. Ba gearr i ndiaidh an ama sin nó gur éirigh sé caoch. Deir cuid de na daoine gur tugadh Caochán mar leasainm air ina dhiaidh sin, agus glaodhadh Dúithche Chaocháín ar na trí bailte seo a leanas: Cill an Ghailleagain, Ceathramhadh na gCloch, agus Ceathramhadh Thaidhg.
    Micheál Ó Conghaile
    Ceathrú-na-gCloch