Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Bliain an Droch-Saoghail
    Timcheall na bliana 1845 lobh na fatai ins na puill. Dubhairt an saghairt leis na daoine gan aon fhata a chur ar feadh tri bliadhna i ndiaidh an ama sin, ach an meid a bhi sabhailte a ithe .
    Bhi bean ar na bailte seo agus bhi go leor coirce aice agus thoisigh si gha roint ar na daoine bochta agus sa deireadh ni raibh dath ar bith aice fein . Annsin bhi si i gcruadhchas . Ni dhearna si dada acht caithleach an choirce a chur agus d'fhas se agus bhi barr breag coirce aici an foghmhar sin.
    Bhi bean i gCeathramhid na gCloch agus bhi go leor chlainne aici . La amhain ni raibh tada le n-ithe acu agus thoisigh siad ag caoineadh agus
    Micheál Ó Conghaile
    Ceathrú na gCloch, Co. Mhaigh Eo