School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Ce an chuma a bheadh ar an ghrein da mbeadh uair mhaithh air ?
    Bheadh si cruaidh, glan, dearg agus an-dearg , ag dhul faoi dhi .
    Nuair bheadh droch - uair air no aimsir fhliuch bheadh si riascach , meirgeach, agus dath dorcha uirri.
    Da mba sneachta a bheadh air , bheadh na scamaill dorcha agus dath dearg orra. 'A mba sioc a bheadh air bheadh an speir glan, cruaid, gear , agus na realta ag preabadach (aigh)
    Da mbeadh gaoth air , bheadh sinteacha fada sa speir, agus bheadh an ghrian ag cur gealraidhe uaithi . Bionn fainne mor ban thart ar an ghealaigh go minic , agus nuair bhios an fainne gar di bionn droch-uair air , agus nuair bhios an fainne i bhfad uaithi bionn uair mhaith air.
    Micheál Ó Conghaile
    Ceathrú na gCloch, Co. Mhaigh Eo