School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Bhíodh na seandaoine a' rádh go raibh ciste óir thiar sa Chaislean i gCill an Ghailleagain áit ar chomhnuigh na Tuatha De Danann agus gur fhág siad a gcuid óir annsin.
    Bhí fear i gCill an Ghailleagain darbh ainm Pádraic Ó Gallchobhair agus rinne sé brionglóid go raibh an ciste óir ann. Rinne sé brionglóid trí oidhche i ndiaidh a chéile agus an tríothamhadh oidhche h-innsigheadh dó an chaoi a dtabharfadh sé leis é. Bhí fear linn ar an mbaile agus dubhrathas le Pádhraic go bhfuigheadh an fear bás ar uair an Aifrinn agus go raibh péiste (péist) ag faire an chiste, agus nuair a gheobhfadh an fear bás go mbéad an phéiste amuigh ag feitheamh ar a anam, agus muna dtabarfadh sé
    Micheal Mac Domhnaill