Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

Ar an leathanach seo

1. Uair amháin bhí aonach i mBéal an Mhuirthid, agus bhí Eoghan Rua ann agus cheannuigh sé cuid mhór ba ó fheilméar. Dubhairt sé leis an bhfear go raibh a chuid airgid ag teacht agus go mbéadh luach na mbó aige dhó tráthnóna; ach briseadh an bád ar charraig agus ní fhuair sé a chuid airgid. Badh é an t-ainm a bhí ar an luing sin an Long Mhaol, agus deir na sean-daoine go bhfuil airgead le fagháil i gcnoc atá in aice na háite ach nach dtig le héinne aon phighinn fhagháil go ndéarfaidh sé brionglóid agus annsin go dtig leis gabhail go dtí'n áit sin agus é chartadh.
    Deir cuid de na sean-daoine go ndearnadh bean as Port-an-Chlumhaigh brionglóid trí oidhche i ndiaidh a
    Tomás Ó Raghallaigh
    Port an Chlóidh, Co. Mhaigh Eo