Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

Ar an leathanach seo

1. De Bourne (no Bournes) an t-ainm a bhí ar na céad daoine de na Burnaigh a thainic annseo mar thighearnaí talmhan. As Co. Ros-Comáin agus Co. Liathdroma a thainic siad. Aindrias Ó Burnach an chéad duine aca a thainic go Ceathramhadh na gCloch (ar an 7adh Meitheamh, 1707)
    Shocruigh cuid aca síos i mBéal an Átha agus i gCaislean Uí Chonchubhair (Castle Connor) i gCo. Shligigh sul a dtainiceadar annseo. Bhí siad ina dtighearnaí talaimh agus bhí seilbh aca ar na bailte go léir thart annseo. Níl mórán acu sa gceanntar anois. Na Burnaigh atá annseo anois Caitlicí iad - Protastúnaigh na Céád Bhurnaigh. D'éirigh siad bocht de réir a ceíle agus tuairim trí scór blian ó shoin ní raibh fágtha aca annseo ach feilm bheag amháin.
    Tá go leor de'n chlainn i gCo. Shligigh go
    Sean P. Burnach