Scoil: Ceathrú Thaidhg (uimhir rolla 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Múinteoirí:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

Ar an leathanach seo

1. Ins an t-sean-aimsir bhí firín beaga gruagacha agus leiphracáin le fághail i n-Éirinn, acht dhíbir na Gaill-Mhallaighthe iad, agus d'imthigh ádh na tíre leó. Tá go leór oir agus airgid faoí an talamh i n-Éireann ó aimsir na Lochlannach, acht níl fios ag aon duine cia an ait le na bhfághail. acht bhí éolas mhaith ag na lioprachánaibh i bhfad ó, cia an áít a riabh siad le fághail, agus is iomdha fear d'fhagadar saidhbhir.
    In san am sin bhí fear óg darbh' ainm Seághan Ó Suilliobháin na chómhnuidhe i dTurlach-Mór, i ngar de Chaisleán-a-Bharra i gCondae-Mhuigheó. DO tógadh é i dtig a mháthair-mhór, mar fuair a athair agus a mháthair bás, nuair bhí sé bliadhain d'aois. Nuair bhí sé 'n-aois a deich mbliadhain, bhí sé 'na bhuachaill deas-lámhach, agus usaideach
    Micheal Mac Domhnaill