Scoil: Ceathrú Thaidhg (uimhir rolla 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Múinteoirí:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an cáisín ar an chuid is caoile dhe. Níl ins an chuid is caoile dhe ach troigh go leith, nó mar sin, ach tá an chuinneog cúpla troigh ar aoirde. Tá go leor lataí thart ar an gcuinnoig le n-a coinneáil i gcuideachta a chéile. Tá sé déanta de chláraí caola fada. Bíonn cuid de na cuinneoga déanta 'cúpla scór' bliain sul a mbrisidh siad
  2. Níl ghréasaidhe ins an áit seo, acht tá fear taobh thall an chalaidh agus déanann sé sin bróga láídre, ach ní dhéanann sé bróga éádtroma ar bith. Seo iad na h-uirlisí atá ag an ngréasaidhe: Tá pionnsúr, casúr, ceap, agus tubán uisce le h-aghaidh an leathar a dhéanamh bog. Fágann na daoine a miosúr ag an ngreáaidhe nuair a bhíos sé ag dul a dheanamh péíre bróga láidre.
    Micheál Ó Conghaile