Scoil: Poll an tSómais (uimhir rolla 16283)

Poll an tSómais, Co. Mhaigh Eo
Proinnsias Mac Gearailt

1. Uaireanta tosuigheann cearc ag glaodhach, agus cuireann sé seo imnidhe ar muintir an tighe.
    Má thigeas an teineas ar laighead[?] ar dhuine, nó ar bheithidheach, baintear an cloigeann den gcirc, agus caithtear an corp thar an dteach, nó thar an stabla, agus cuirtear é annsin i bpoll dhoimhin acar maith ón dteach.
  2. Tá nós ag cuid de na mnaibh a bhí an choitcheanta cúpla bliadhain ó shoin, acht atá ag dul i léig le deidhreaghnaidhe toisg na banaltraidhe agus na dochtúirí a bheith a magadh fuatha.
    Mná a bheadh teinneas cloinne orrtha chaitheadh siad báinín a fhir chéile le linn a tinnis chun na daoine maithe a chongbháil uaitha, agus go bhfulaingeóchadh a fear cuid den thrioblóid, b'féidir.