Scoil: Poll an tSómais (uimhir rolla 16283)

Poll an tSómais, Co. Mhaigh Eo
Proinnsias Mac Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhíonns bhó ionlaogh aca cuireann siad ribín dearg ar a h earball ar faitchios go gcuirfeadh aon duine súil throm uirrí, nó go dtiocfadh na sídheógaí uirthi. Má déantear mar seo tá siad lán cinnte go n éirieóchaidh go geall léithe.
    Seo sean nós ar fad, agus tá ciall leis gédh nach gcreideann na daoine é.
    Blianta ó shin nuair nách raibh na daoine chomh fairsin agus tá siad annois bhíodh ba an bhaile ar fearacht le cheile ins na buaillibh. Fágtai na ba bainne, agus na ba ionlaogh ins na háiteacha 's mine, agus 's fearr, agus ruaigtí na boláin, na colpaidhe, 's na ba seasgacha le mada suas ar thaobh na sléibhe.
    Ní hiad na daoine ceadna a theidheach amach gach maidin 's trathnona ag faire orrtha, agus ar fhaitchios nach n aithneóchadh siad na ba ionlaogh ó na ba eile, agus go gcuirfeadh siad an mada orrtha cuireadh an marc sin orrtha, agus lean an nós sa gceanntar ó shoin.