Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Bhí cill ag an naomh seo thaobh thiar de Cheathramhadh Thaidhg ar phlásóg ghais in-aice na fairrge. Tá baile anois ar an árdán taobh o thuaidh de'n phlásóig agus tugtar Cill Uí Ghailleagaín ar an mbaile. Áit abhí an Chill tá a lorg fós: fotharach árd agus carn mór cloch ina bhárr.
    Tá uaigheanna go leor ar thaobh agus ar bhárr an fhotharaigh seo agus sin Cill Uí Ghailleagaín ó cheart. Tá leis na bliadhanta fada roilig san áit sin agus tá balla thart air anois. Roilig Chill Uí-Ghaileagaín a tugtar uirre.
    Deirtear go rabh an Naomh seo i gCill Uí Ghaileagaín go luath tar eis aimsir Phádraig. Tá sé chomh fada sin aon chuma nach bhfuil tracht ar bith ar an naomh anois ach an lorg a d'fág sé feín agus cupla sgéal atá faoi. Ní luaidhtear an naomh seo anois
    Cill Ghallagáin, Co. Mhaigh Eo