Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Tá ba againn sa mbaile agus gamhna agus cearca. Sé an t-ainm atá ar cheann de na ba ná an bhó liath. Tugtar an t-ainm sin uirthe mar tá sí liath. Se an t-ainm atá ar an dara ceann ná an bhó bheag. Tugtar an t-ainm sin uirre mar tá sí beag. Ceanghluigheann siad na ba le buarach. Tá an buarach sin déanta as cothan. Sé an t-ainm atá ar an rópa a bhíonns ag dul ó'n mbuarach go dtí an stáca ná an uigean. Sé an stáca abíonns curtha isteach san mballa leis an uigean a congbháíl. Nuair a bheireann an bhó, caitheann mo mháthair trí sruth bainne ar an urlár nuair a théigheannsí ghá bleaghan idtoiseach. Ní chuireann na daoine thart annseo aon rud suas ar an mballa leis an ádh a chur ar na ba. Nuair a bhíonn an gamhan timcheall uair a chluig beirthe ceangluigheann siad é agus thart ar a chois thoisigh a chuireann siad an ceangal. Timcheall seachtmhain
    Maighréad Ní Mháille
    Sraith an tSeagail, Co. Mhaigh Eo