Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Cuireann siad alán fataí thart annseo. An chéad rud a dhéanann siad ná an talamh a romhar nó a threabhadh. Annsin déanann siad iomairí agus cuireann siad na sgoilteáin ins na h-iomairí agus cuireann siad an marbhlán ortha. Sgoilteann an bhean na fataí. Aon fhata póír a gheibheann sí sgoilteann sí ina dhá chuid é agus bíonn an chuid go bhfuil an t-súil ann mar sgoilteán le dul sa talamh agus an t-sál mar lagán le tabhairt do na ba. Basluighean siad na fataí agus cuireann siad aoileach ortha sula dtigeann siad ós cionn talmhan agus nuair a bhíos na gais go h-árd lánuigheann siad iad. Annsin baineann siad an lagharnach asta agus spréaileann siad iad nuair a bhíos na díóga druidhte ag na gais. Baineann siad sa bhFóghmair iad nó i mí na Samhna. Piocann siad na fataí móra agus cuireann siad isteach i bpoll-fataí iad. Cuireann siad sgraithe ós a gcoinn agus cré agus bíonn siad ag