Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

1. Sraith an t-Seagail

Sé an t-ainm athá ar mo bhaile dhuthchais na Sraith-an-tSeagail.
    Tá sé míle bealaigh ó Phorturlainn. Tugtar an t-ainm sin air mar fadó bhíodh alán seagail ag fá ann cois na h-abhann. Baile beag deas é mo bhaile-se. Tá ceithre tighthe déag ann agus cuid ceann slinne agus cuid aca ceann-tuighe. Ní rabh an oiread tighthe ann fadó agus atá anois. Níl mórán fotarach sean-teach ann. Tá siad uilig imthighthe ach amháin fotharach amháin.
    Teach sgoile a bhí ann. Sin é an sgoil go raibh Duke Ormsby ag múineadh ainntí. Níl mórán sean-daoine i mo baile-se atá ós cionn 70 bliladhan. Níl ach duine amháin. Sé an t-ainm atá air na Michéal Cadbhánach. Tig leis béarla agus Gaedhilge a labhairt. Sé an t-ainm is fairrsinge i mo bhaile-se na Máilleach. Níl ach cúpla duine imthighthe go Meiriocá as an áit seo. Nior luadhadh mo bhaile-se in aon amhrán dá bhfuil ar eolas againn. Tá sléibhte móra thart annseo
    Sraith an tSeagail, Co. Mhaigh Eo
    Maighréad Ní Mháille