Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Ar dús cuireann siad an líon sa talamh agus nuair a bhíonn sé fásta tarnuigheann siad é. Annsin ceangluigheann siad é agus deunann siad beart de. Fdó dheunaidís poll annsin agus chuiraidís síos sa bpoll é go ceann naoí ná deich de laethanta le na mhaosadh. Chaithidís é a thógáil annsin agus é a scaradh amach le na (mhaosadh) thriomeadh. Bhíodh cárlaí acu ar a dtugaidís cárlaí baraidh orra. Bhí túirne líon acu agus annsin bhíodh siad ag sníomh leis sin agus ag deunamh túáilte agus éadach buird. Cuid de na daoine a chuireadh go dtí an muileann é. Bhíodh fiaghadóirí thart san áit agus bhí na seolta a bhí acu an uair sin i gcosamhlacht leis na cinn atá acu anois acht níor bhanna slinte dóibh. Bhíodh siad
    Maighréad Ní Mháille
    Sraith an tSeagail, Co. Mhaigh Eo