Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ina comhnuidhe i Sraith an t-Seagail timceall céad bliadhan ó shoin. Sé an t-ainm abhí uirthe Máire Ní Thuathail. Bean an-t-sláinteamhail láídir abhí innte. An uair sin ní rabh bóthar na droichead na gluaisteán ann agus chaithidís siubhal tríd an mbogach agus na cnuic. An lá seo bhí ar Mháire a dhul go Cill Allaidh le h-aghaidh leith-chéad salainn mar ní rabh salann le fághail níos giorra na sin. D'éirigh si go moch agus chuaidh sí treasna na sléibhte agus na cnuic agus na h-árdáin go dtáinig sí go Cill Alaidh abhí 25 míle uaithe. Thug sí léíthe an salann ar a druim abhaile. Ní rabh bróg na stoca uirthe ach clóca, mar sin iad na cinéal éaduigh abhíodh ortha fadó. Bhí sí sa mbaile aris tráhnóna leis na ba a bhleaghan.
    Maighréad Ní Mháille
    Sraith an tSeagail, Co. Mhaigh Eo