Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

1. Sgealta Grinn ( ar lean )
    Mac Riogh Eireann
    Bhi ri in Eireann fado agus bhi dha reag mac aige b'eigin do duine aca a thabhairt do'n deachmaidhe , ach ni raibh fhios aca ce acu a thubharfadh se. Chuir se isteach i bpairc iad agus chuir se iad ag rith rasa timcheall go dti an geata aris agus dubhairt se go ndruidfeadh se an geata ar an duine deireannach agus gurbh eisean a bheadh ag an deachmaidhe. Sean an t-ainm a bhi ar an duine deireannach . Dhruid an ri an geata air agus b'eigin do a dhul go dti an deachmhaidhe.
    Bhi se ag siubhal ar fead tamaill agus ar deireadh chonnaic se teach an deachmhaidhe Chuaidh se isteach agus d'fiafruigh de'n deachmaidhe an rabh buachaill aimsire uaidh. Dubhairt se go rabh . Thug se a shuipear do agus chuir ina chodhladh e . La ar na bharach d'eirigh Sean go moch agus se an obair a thug an deachmhaidhe do le Sean (an) na aire a thabhairt do na ba agus gan iad a leigint isteach i dtalamh na bfathach Chuaidh Sean amach leis na ba agus chuir se isteach i dtalamh
    Micheál Ó Buigheall
    Leacht Mhurchaidh, Co. Mhaigh Eo