Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

di sin
    "Thug tu eitheach" ars an ri " M anam nach dtug " ars an fear og agus thuig se i leith a bheirt dhearbhrathair agus thug siad fiadhnaise ina leith .
    An dara la thug an Ri amach e agus d'fiafruigh de an bhfaca se ariamh aon crann chabaiste chomh mor leis an gceann abhi sa ghairid . " Go deimhin chonnaic " ars an gasuir . Nuair abhi mise sa mbaile ag mo athair , trath, bhi Eire bheag agus Eire Mhor faoi chabaiste againn agus la amhain bhi an ri ag dul thart le n-a arm agus thoisigh se ag stealladh na tuillte feathrainne . Chuaidh se fein agus an arm faoi dhuilleoig de chrann chabaiste ar fasgadh agus nior thuit braon orra . Nuair a bhi an cioth thart Tugann ri an t-ordu na sleaghanna a ardu ar na guaillnibh . D'arduigh agus ce ndeachaidh siad ach trid an duilleoig agus thart an t-uisce uilig
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    Maighréad Ní Dhochartaigh