School: Droimslaod (roll number 9898)

Droim Slaoid, Co. Mhaigh Eo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. Tá uaigh fathaigh i Cilliúin. Tá sé raidte gur beirt dearbrathair a bhí ann agus gur mharbhuigh duine aca an ceann eile. Tá cupla cloc mór ar an uaigh.
    Tá uaigh fathaigh i gCeagan ins an portach i talamh Tomais Uí Cannon. Tá leach mór leathan ar a bharr agus trí no ceathar cloca beaga faoi.
    Tá ceann in Dunatha i talamh Cáit bean Ui Lenachain ag bun a tighe. Tá trí no ceathar clocha móra ar a bharr agus sgríobadh orra, agus tá ceann eile i Dromslaod i talamh Sean Ui Muirighidh. Tá trí clocha mora ar bharr an uaigh agus sgríobadh orra.
  2. Liosanna
    Ta lios i Poll na Cloice i Sraith na mBannrach agus uair amháin bhí fir ag fágáil clocha ag an áit agus chuala siad torann slabhra ann agus tháinig sgannradh orra agus d’imthigh siad abhaile. Níor thóg aon duine cloc as sin o shoin.
  3. Tá lios i talamh Bríghid Ingean Níc Mhanamon i Croc Maolín. Chonnaic a h-athair sin an lios lán le beithidhigh nuair a bhí sé ag tabhairt aire don a ba fhéin. Bhí na ba ag rith thart air agus ag léimniu ar a mullach. Fuair sé bás lá ar na
    Róise Ní Thachair