Scoil: Droimslaod (uimhir rolla 9898)

Droim Slaoid, Co. Mhaigh Eo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. Na Sean Tighthe
    Bhí ballai an tighe comnuidhe agus ballai na dteach mbeag eile a bhí ag na daoaine fado déanta as cloc. Bhí na ballai tuairim is ocht dtroig in airde agus troigh nó dó ar leithead. Bhí fuinneoga beaga ins na ballai. Bhí seomra amháin agus cisteanach fada insan teach agus bhí áit le beithidhig a ceangailt i mbun an tighe. Bhí leacracha mar urlár aca san cisteaneach agus bhí “Down” ins an seomra – sé sin moirtéir agus cré measguighthe le chéile.
    Is iad na ratai nó na cúpla a bhí faoin admad agus bhí na creathaigh ag coinneál na cúpla le chéile. Ní raibh aon tairnge ag dul tríd na cúpla leis na creatai a coinneál suas acht bhí cipíní ag dul triotha. Bhí na taobhaigh leagta le chéile ós cionn na reatai agus bhí cleatha leagtha orra agus níor leig siad na scrathóga síos a bhí ós a gcionn. Bhí luacra ós cionn na scratóga agus iad ceangailte síos le sugáin agus na sugáin ceangailte ar cipíní a bhí ar an balla. Ní raibh aon seileál taobh istigh acht san seomra. Bhí canbhás faoi na scratóga.
  2. An Talamh
    Níl fhios ag aon duine san baile anois cen tam a bhí an talamh roinnte ins na bailte fearainn. Nuair a bheadh fatai curta insan páirc ceadna fado ní raibh aon teorann acu acht na dioga. Nuair a bheadh
    Seamas O Dálaigh
    Mícheál O Cathain