Scoil: Droimslaod (uimhir rolla 9898)

Droim Slaoid, Co. Mhaigh Eo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. Oidhche San Seán
    Bíonn teine cnámh ag gach teach an oidhche sin. Nuair a bhíonns an teine muctha tógann fear a’ tighe aitheann agus caitheann sé isteach san móinfhéar é.
  2. Naomh Pádhraic
    Nuair a bhí Naomh Pádhraic ar a bhealach trid Muigheo thainig sé go Tir an Áir in aice le Maolreathnaigh. Casadh bean leis ag iomchar dhá channa uisge. D’iarr sé deoc uirthe. Dubhairt sí leis dul go dtí an tobar agus é fhághail. Ní thug sé aon áird uirthi acht lean sé ag siubhal no go sroic se Baile Garbhán i Baile Cruaidh.
    Thainig sé go teach agus d’iarr sé deoch. Chuaidh bean a’ tighe amac agus bhligh sé na ba. Nuair a thainig sí isteach thug sí deoc bhainne dó agus thug sé a bheannacht dí agus dubhairt sé
    “Go raibh a dhá oiread ime i Baile Garbháin agus atá in Tír an Áir”.
    Ón lá sin amac bhí an oiread ime ag muinntir Baile Garbhán a raibh dhá bhó aca is do bhí ag muinntir Tír an Air a raibh ceithre bó aca.
        1. naoimh
    Seamas O Dálaigh