Scoil: Droimslaod (uimhir rolla 9898)

Droim Slaoid, Co. Mhaigh Eo
Maire, Bean Mhic Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Oidhche Shamhna bíonn na fir ag tarraint gabáiste agus ag bualadh gach doras leis. Má labhruigheann sean-duine leo beidh siad pósta le sean duine agus má is duine óg bheidh siad pósta le duine óg.
    Bíonn na páisti óga ag imirt cleasanna le fo-chupáin agus ag tógáil uball agus airgead as an uisge.
  2. Oidhche Samhna bhí fear ag tarraint gabáiste agus bhí sé dorcha. Nuair a bhí sé dá dtarraint thainig fear chuige agus dubhairt sé leis dá dtabharfadh sé an gabáiste abhaile leis an cead fear a thiocfadh isteach ar maidin bheadh a ingean pósta dó. Do b’é an fear a tháinig isteach Pádhraic O Coumhucháin agus níor mhaith leis an fear é agus chaith sé an tlú in a dhiaidh. Rith sé amac as an teach agus níor phós sé an cailín. Do tharla sin i Dúbhloch, Iorrus.
    Siubhán O Cailín
    Tomás O Cailín
    Seantuismitheoir
    84
    Dún Átha, Co. Mhaigh Eo
  3. Oidhche Shamhna fadó chuireadh daoine uisge isteach i gloine. Bhriseadh siad ubh isteach ann agus chuireadh siad clúdach ar an gloine go maidin. Dá mbeadh long agus fear ann is le caiptín luinge a bheadh siad pósta. Muna mbeadh ann acht stíocai tríd an uisge ní