Scoil: Droimslaod (uimhir rolla 9898)

Droim Slaoid, Co. Mhaigh Eo
Maire, Bean Mhic Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Fritheadh pota óir i Gleann Caiseal in Iorrus uair. Bhí fear bocht ag dul thart ag iarraidh déirce. Thainic sé go teac airithe agus leite min-coirce a bhí acu leis an dinnéar. Thug siad cuid dó i tóin an phota. Nuair bhí sé réidh thug sé fa deara go raib focla laidne scríobtha ar an pota. Léigh sé nac raibh taobh den toin níos fearr ná an taobh eile.
    D’fiafruigh sé annsin de muinntear a tighe cá bhfuair siad an póta agus d’innis siad dó an áit a bhfuair siad faoi an talamh agus é líonta le ór.
    D’innis sé dóibh annsin céard do scríobta ar an pota. Fuair siad spáid. Chuaidh siad go dtí an áit agus fuair pota óir chomh mór leis an ceann a bhfuair siad ar an taobh eile den tor.
    Bhí an fear bocht saidhbhir as sin amach.
    Máire Ní Chorragán
    Catrína Bean Ui Chorragáin
    Seantuismitheoir
    92
    Dún Átha, Co. Mhaigh Eo
  2. Uair amháin bhí bean ag siubhal in aice le loc Faithce, Baile Chruaich, agus chonnaich sí pota tamall uaithe. Shiubhail sí go dtí an ait a raibh an pota agus bhain sí an clár dí. Dhearc sí isteach ann agus bhí sé líonta le piosai óir. Rinn sí iarracht é a thabhairt leithe acht ní raibh sí ábalta mar bhí sé ro-trom. Rith sí abhaile