Scoil: Droimslaod (uimhir rolla 9898)

Droim Slaoid, Co. Mhaigh Eo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. Sgéal
    Bhí tighearna talaimh uair amháin in a chomhnuidhe in Iorrus. Sé an t-ainm a bhí air Mícheál O Domhnaill agus théigheadh se go minic ar cuairt chuig na tinónantai.
    Bhí sé ag dul mar sin no go dtainic sé go teac Cill a' Bhard. Bhí fear a' tighe imthighthe as baile an oidhche roimhe sin agus ní raibh an suipéar ro-mhaith a thug bean a' tighe dó agus chuir sí in a luighe ar an urlár é agus sean-bhrathaigh de eadaigh leabtha air. Níor taitnigh sin leis agus rinn sé rann faoi an droc-leaba a thug sí dó.
    Rann
    Cóirigh tharm agus fum,
    Is íseal an clúmh is ní hárd.
    Is fada a bhí sin in a brúd fallaing
    Niall i gCill a' Bhard.
    Nuair a thainig an fear a' tighe abhaile d'innis an bhean dó gur tháinic fear 'un a tighe ó shoin agus nár aithnigh sé é agus nár thaithnigh an leaba leis a thug sí dhó agus go rinn sé rann. Nuair a chuala an fear an rann bhí fhios aige gurbh é O Domhnaill a bhí ann. Lean sé é agus thug sé ar ais é agus mhabhuigh sé caora dó. Nuair a chonnaic sé
      1. filíocht
    Anna Ní Giontaigh