Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

Ar an leathanach seo

1. Tá dhá roilig i bparóiste Cnuich Mhóir. Sé an t-ainm ata ortha ná Clochán agus Baile na h-Eaglaise. Tá an dá roilig sin lán anois, agus do ceannuigheadh dhá roilig eile san áít céádna. Cearnóg mhór seadh an dá ceann aca. Tá go leor crainn ins na roilig agus tá siad ag dul leis an bhfanaidh. Ba iad na croiseanna cuireadh os cionn na marbh fadó ná croiseann déanta d'féar mar b'é sin an ceann a bhéadh seasmhach agus do cuireadh na daoine fleascáín nóiníní, agus gach sórt bláth ar na h-uaighe. Do thógadh na daoine bochta balla móra timcheall uaighe a mhuintnir. Deireann na daoine go bhfuil taidhbhsí san roilig i gClochán. Do chonnac go leor daoine iad agus creidtear é. Cuirtear leanbhai a cailltear gan baisteadh i mboscai i bpairc nó i ngairdín
  2. Tá dhá roilig 'san paróiste seo. Sé an t-ainm atá orta ná Creagach agus Teampall Maol. Ceann nua 'seadh Creagach acht tá alán daoine curtha ann idir saidbhir agus daidhbhir, sean agus óg. Roilig ana shean 'seadh Teampall Maol. Ní cuirtear éinne ann anois. Tá leachta ós cionn (?) cíobh agus (?) scriobhta ar na leachta. Tá sean (?) i n-aice na roilge.
    Caitlín Ní Niochláis
    Béal Easa, Co. Mhaigh Eo